Начало Здравна медиа Здравни новини Над 40 000 деца в България страдат от проблеми с отделителната система

Над 40 000 деца в България страдат от проблеми с отделителната система

Над 40 000 деца в България страдат от проблеми с отделителната система - изображение

Над 40 000 деца в България страдат от проблеми с отделителната система. Голяма част от тях не знаят затова и живеят с неподозирани аномалии. Това заяви Веселина Джамбазова, председател на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания.

Необходима е редовна профилактика на детското здраве и по-специално на детските бъбреци. Много важна част от това е правилното хранене и диетичните програми в детските заведения.

"От няколко години изпращаме писма до Министерство на здравеопазването, както и до Столична община, с които настояваме да се състави и въведе диетично хранене за децата с бъбречни проблеми. Към момента има само отговори, от които става ясно, че ситуацията е пожелателна", коментира  Веселина Джамбазова.

Председателят на управителния съвет на Асоциацията г-жа Джамбазова припомни, че Здравната каса осигурява достатъчно изследвания за профилактика на бъбреците при малките деца.
За деца до 6-месечна възраст се препоръчва ехографски преглед. За деца над 11 години се прави изследване на белтъка.

Отделно се отбелязва, че не се води статистика за децата с бъбречни проблеми и заболявания, защото не се провеждат скринингови програми.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: www.euroclinic.gr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииМедицински изследванияЗдравни съветиАлтернативна медицинаКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеСнимкиЛайфстайлПсихологияДиетиИсторияХранене при...ЛеченияИнтервютаСпециалистиЗаведенияНаправления в медицинатаАнкетиСпортРецептиОбразование