Начало Здравна медиа Здравни новини Най-новите лекарства срещу „тихия убиец” хепатит С поевтиняват двойно

Най-новите лекарства срещу „тихия убиец” хепатит С поевтиняват двойно

Най-новите лекарства срещу „тихия убиец” хепатит С поевтиняват двойно - изображение

Два пъти ще падне цената на безинтерферонова терапия на АбВи срещу Хепатит С през следващата година, съобщи директорът на фармацевтичната компания за България д-р Кирил Николчев. Tой уточни, че предложението към Касата вече е отправено и очакванията са фондът да го приеме скоро.

Постъпките на АбВи към НЗОК за намаляване на цените се случват по-малко от година, след като касата започна да реимбурсира най-модерния клас терапия, а именно т. нар. безинтерферонови медикаменти. В момента НЗОК поема терапията на двама производители – АбВи и Gilead, а догодина се очаква да се плаща и тази на МSD. Новото лечение на т. нар. тих убиец, наречен така заради липсващите симптоми дълго време, обещава пълното излекуване на болните в рамките на три месеца.

За съжаление достъпът до него бе ограничен заради високата цена на лечението на фона на ограничените публични ресурси. Максималните регистрирани цени на различните терапии у нас бяха между 90 и 105 хил. лв. за тримесечен курс. Разходите обаче отново се оказаха високи за НЗОК, въпреки че касата получи сериозни отстъпки от компаниите и винаги е плащала лекарствата на по-ниски от пределните им цени.

По официални данни на фонда от 1 март до края на август са платени над 15.4 млн. лв. за лечението на 218 души. За лечение обаче чакат още над 400 пациенти. Прогнозният брой на болните, които ще бъдат лекувани с безинтереферонавата терапия тази година няма да надхвърли 400 души.

С двойното намаляване на цените от страна на АбВи шансът за терапия  на повече хора ще се увеличат догодина. „Най-вероятно останалите две компании също ще направят сериозна редукция на цените си, за да са конкурентни. Така при същите разходи лечение ще могат да получат 800-1000 души”, заяви д-р Николчев. Понижаването на цените е световна тенденция, която ще даде възможност на повече пациенти да имат достъп до модерната терапия.

 Източник: clinica.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииИсторияСнимкиЛечения