Начало Здравна медиа Здравни новини Намалява паралелния износ на лекарства

Намалява паралелния износ на лекарства

Намалява паралелния износ на лекарства - изображение

Намалява паралелния износ на лекарства според данни на Изпълнителната агенция по лекарствата, пише Актуално.

От 644 търговски марки на медикаменти на легален паралелен износ в страната за миналата година сега бройката им е 520. Намаления са отчетени и сред уведомленията за износ, подадени от търговците на едро. За миналата година са били 566, а за тази година до момента са 244. Заявените количества за износ също са с намалена бройка - 244 678 570 са били за миналата година, а с няколко пъти по-малко - 56 967 522 са за тази година.

Тези данни обаче не отразяват реалния реекспорт, а по-скоро намеренията на търговците, които в крайна сметка може да се окажат доста различни и завишени. Отделно тази информация се отнася за легалния износ на вече внесени в страната лекарства. Неясно е положението при нелегалния износ, който сформира определена немалка част от пазара.

Понеже цените на много медикаменти в страната са по-евтини преди облагане с ДДС, отколкото в ЕС, търговците на едро изнасят лекарства, внесени и регистрирани в България към Запад. Този процес обаче не може да бъде стопиран, защото противоречи на директивите за свободно движение на стоки.

От началото на годината стартираха засилени проверки за нелегален износ. Счита се, че това е и причината за намаляване на реекспорта.

Изпълнителната агенция по лекарствата посочва, че най-голям реекспорт има сред 80 медикамента в пазарната мрежа.

По статията работи: Велина Неделчева    
Снимка: Monitorul Fiscal

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииЛеченияИсторияАптекиРецептиЛайфстайлКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография