Начало Здравна медиа Здравни новини Нарастват случаите на диабет тип 2 в Гватемала заради изненадваща причина

Нарастват случаите на диабет тип 2 в Гватемала заради изненадваща причина

Нарастват случаите на диабет тип 2 в Гватемала заради изненадваща причина - изображение

Специалисти алармират, че в Гватемала има епидемия от диабет. Повече от 25% от коренното население, което съставлява 60 на сто от жителите на централноамериканската държава, страда от диабет тип 2. Необичайното е, че не затлъстяването, а стареенето е причината за многобройните случаи.

Проучването е извършено от Пен Център за глобално здраве в сътрудничество с Университета "Сан Карлос" в столицата Гватемала. Местното население е непропорционално засегнато от диабет тип 2 в сравнение с хората, които живеят в градовете и тези от развитите държави. Причината учените да не потвърдят досега този модел в Централна Америка е липсата на данни. Не са съвсем разбрани рисковите фактори, въпреки че се имат предвид генетичната предразположеност и социално-икономическите условности.

„Това тревожно увеличение както на диабета, така и на преддиабетното състояние изглежда е свързано повече със застаряването, а не със затлъстяването или индекса на телесна маса. Изненадващото откритие противоречи на традиционните отношения, които познаваме между нездравословното тегло и тези заболявания“, казва Кент Брийм, доцент по клинична семейна медицина и обществено здраве. Специалистът допълва, че въпреки неяснотата защо има такова несъответствие в тази популация, проучвания показват, че като причинители на диабет при възрастните местни жители могат да се посочат физическата неактивност и инсулиновата резистентност.

Изследователите идентифицирали 400 възрастни над 18-годишна възраст от няколко общности на маите в селския район на Атитлан, Гватемала. Учените измерили индекса на телесна маса, кръвната захар и гликирания хемоглобин на участниците. Резултатите показали, че общото разпространение на диабета и преддиабета било 13,8% сред хората, живеещи в Атитлан. През 70-те години процентът бил 4,2, а при последното проучване през 2003 – 8,4%.

Специалистите установили, че възрастта има статистически по-голяма връзка с диабет тип 2 за разлика от индекса на телесна маса. Независимо от стойността на индекса, човек над 65-годишна възраст е 10 пъти по-предразположен да развие заболяването, отколкото човек под 40-годишна възраст. Същото важи и за хората между 40 и 64 г., при които вероятността е 5 пъти по-голяма в сравнение с по-младите от тях.

Предишни проучвания допускат, че причините за това са евентуално влошаване на панкреаса, епигенетична дисрегулация на островните му клетки, намаляване на функцията на митохондриите и др.

Освен тези фактори, нарастващото разпространение на диабета в Гватемала може да бъде обусловено и от увеличената продължителност на живота. През 1970 г. тя била 52 години, а в момента е 72 г. Към това може да се прибавят високите разходи за лечение на заболяването, ограничената социална подкрепа, създаването на бариери от страна на начина на живот, които влошават ситуацията.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: adventure-life.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаСнимкиХранене при...ПатологияИсторияИнтервютаАнкетиДиетиВидеоХрани и ястияТестовеСпортОрганизацииЛеченияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаЗдравни проблемиПроизводители