Начало Здравна медиа Здравни новини Националният център по обществено здраве и анализи ще създаде три нови регистъра

Националният център по обществено здраве и анализи ще създаде три нови регистъра

Националният център по обществено здраве и анализи ще създаде три нови регистъра - изображение

Националният център по обществено здраве и анализи ще създаде три нови регистъра. Те ще обхващат диабетноболните, пациентите с редки заболявания, а третият ще бъде първият по рода си за страната регистър на източниците на електромагнитни полета.

Регистърът на хората, страдащи от редки заболявания ще подпомогне актуализирането на информацията за списъка на редките болести на Здравното министерство. Той ще включва медицинските досиета на пациентите с редки диагнози, данните за лечението и постигнатите резултати, усложнения в хода на заболяването и друга специфична информация. По този начин ще се следи процеса на лечение и ще се улесни определянето на адекватни политики за хората с тези заболявания. До този регистър ще имат достъп оторизирани лица от експертните центрове, ръководни служители в Здравното министерство и специалисти от Националния център по обществено здраве и анализи и регионалните здравни инспекции.

Регистърът на пациентите с диабет ще даде възможност да се следи развитието на заболяването при всеки пациент. Той ще включва подробности за всички пациенти, за лекарствата, които приемат, терапиите и ефекта от тях, както и възникнали усложнения. Регистърът ще обхване пациенти с диабет тип 1 и 2, семейства с диабетноболно дете, както и семейства с анамнеза за диабет - това са близо 300 хиляди души в България. Лекарите ще могат да актуализират информацията в медицинските им досиета, а информацията ще бъде достъпна за ръководни служители в Здравното министерство и специалисти от Националния център по обществено здраве и анализио и регионалните здравни инспекции.

Третият регистър е технически и ще включва информация за източниците на електромагнитни полета като базови станции за мобилна комуникация и други комуникационни предаватели. Регистърът ще предоставя информация за разположението им на територията на цялата страна и ще дава възможност за достоверни данни за нивата на ЕМП в околната среда. Част от данните в регистъра ще са публично достъпни като например местоположението и визуализацията на самите източници.

Снимка: plusonline.nl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиХранене при...ЛайфстайлИсторияИнтервютаЗдравни съветиТестовеАнкетиХрани и ястияДиетиСпортОрганизацииЛеченияМедицински изследванияБотаникаЗаведенияАлтернативна медицинаКлинични пътекиСпециалистиЗдравни проблемиПроизводители