Начало Здравна медиа Здравни новини Невнимателното боравене с лазерни показалки може да увреди зрението

Невнимателното боравене с лазерни показалки може да увреди зрението

Невнимателното боравене с лазерни показалки може да увреди зрението - изображение

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) алармират да не се купуват лазерни показалки на деца и да се борави внимателно с тях, защото могат да увредят трайно зрението. Приспособленията, които се използват предимно от преподаватели и лектори, трябва да имат етикет с информация за производителя или дистрибутора. Също така трябва да е посочен класа на показалката, защото тези до 5 миливата са по-безопасни за очите.

Ако се употребяват не по предназначение и неправилно, лазерните приспособления могат да причинят трайни увреждания на зрението или изгаряния. Те се класифицират в няколко подразделения. От I до IIIа тип се смятат за безопасни и са от 1 до 5 миливата. Най-ниският клас обикновено се поставят в играчки или игри, а най-разпространените са II-ри или IIIа клас.

От КЗП препоръчват лазерните показалки да не се насочват към хора, най-вече към главата. Ако те са клас IIIb или IV, значи са с висока мощност и трябва да се използват от специално обучени хора. При попадане на лъча в окото трябва да се отиде на лекар. Може да се появи временна слепота или да се изгуби зрението. 

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: everyonetobuy.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлИнтервютаЛеченияИсторияСпортАлтернативна медицинаПсихологияХранене при...РецептиНормативни актовеФизиологияСнимкиМедицински изследванияХрани и ястияБотаникаОрганизацииСпециалистиЗаведения