Начало Здравна медиа Здравни новини Невъзможно е да спрем процеса на остаряване

Невъзможно е да спрем процеса на остаряване

Невъзможно е да спрем процеса на остаряване - изображение

Последните изследвания на група учени от университета в Аризона показват ясно, че няма как да попречим на остаряването. Не съществуват аргументи в полза на хилядолетната човешка мечта да бъдем вечно млади. Дори последните постижения, свързани с промените в ДНК, не са в състояние да преустановят процеса.

Намалената активност на клетките и загубата на функциите им стоят в основата на остаряването. Вероятно това е причината учените да си зададат въпроса дали ако това бъде избегнато, застаряването ще спре.

Надеждата на изследователите се концентрира около факта, че дегенеративните процеси в организма могат да се преобърнат, ако ДНК се „ремонтира“ , а теломерите (окончанията на хромозомите) се разширят.

Това звучи приемливо на теория, но за съжаление се оказва, че конкуренцията между клетките в организма води до развитието на рак, а борбата с него изключва способността за подмладяване.

В същото време Пьотр Федичев, който е научен директор на биотехнологичната компания GERO и ръководител на лаборатория, споделя, че от математическа гледна точка остаряването не е неизбежно. РИА цитира математика, който заявява: „През последните пет години работим по темата за застаряването на населението заедно с водещи международни експерти в тази област и се надяваме на решение, което ще забави значително началото на старостта с две или три години.“

След информацията, че стареенето не може да бъде спряно, Федичев уточнява, че идеята на американските му колеги игнорира съществуващи в природата организми, които не стареят или го правят с невероятно бавни темпове, като например някои видове морски таралежи.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: ria.ru

Снимка: b17.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиБотаникаИсторияИзследванияСпортНаправления в медицинатаСнимкиАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеСоциални грижиХранене при...ЛеченияКлинични пътеки