Начало Здравна медиа Здравни новини Необходими са ясни правила, чрез които да се въвеждат биоподобните лекарства

Необходими са ясни правила, чрез които да се въвеждат биоподобните лекарства

Необходими са ясни правила, чрез които да се въвеждат биоподобните лекарства - изображение

Българската здравна система трябва да използва потенциала на биоподобните лекарства и по този начин да предложи на българите по-широк достъп до съвременни терапии. До това заключение достигнаха представители на фармацевтичния бранш, пациентски и лекарски организации и народни представители на дискусия по повод биоподобните лекарствени продукти.

До този момент в ЕС са одобрени 40, като от началото на навлизането им през 2006 г. до края на 2016 г. благодарение на тях здравните системи са спестили повече от 1,5 млрд. евро. Предполага се, че през следващите 4 години само в САЩ и Европа икономията от този вид медикаменти ще бъде около 50 млрд. долара.

Биоподобните медикаменти са продукт на биотехнологии и генно инженерство, а не на химичен синтез. Те копират молекулата на оригиналното биологично лекарство и се справят със заболявания, с които по-стари лекарства не успяват. Различават се от традиционните лекарства и по това, че съдържат по-големи органични молекули. Прилагат се предимно при онкологични и автоимунни болести.

Германия е първенец с 22 регистрирани биоподобни продукта, следват я Франция с 15, Чехия с 14 и Белгия, Хърватия и Финландия с 13. В нашата страна официално са вписани 11 биоподобни търговски наименования, като 5 от тях се реимбурсират от НЗОК на 75%. Сред тях има и инсулин за пациенти с диабет тип 1.

Някои европейски държави планират постепенно биоподобните лекарства да изместят оригиналните като първа линия на лечение. Например във Франция целта е делът им да достигне 80 на сто до 2022 г. В България пазарният им дял е много малък и от общо 1 млрд лв. за медикаменти, отпускани от Здравната каса, едва почти 6 млн. лв. отиват за биоподобните.

Едно от притесненията, които служат като пречка пред по-широкото навлизане на този вид лекарства, е дали са равностойни на оригиналните. Също така дали смяната на скъпия оригинал с по-евтиното копие ще понесе на пациента. Председателят на Федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров предлага лекарите да имат водещата роля в определянето кога е удачно да се провежда лечение с биоподобно лекарство, а не смяната на лечението да зависи от икономически и финансови интереси на НЗОК и да се налага като задължение.

Лекари, институции и пациенти се обединиха на дискусията, че трябва да се определят ясни и точни правила, чрез които да се въвеждат биоподобните лекарства.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: theshakerbison.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеАнкетиСпециалистиОрганизацииИсторияПроизводителиЛеченияАптекиЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография