Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК: Проблемът с диспансерното наблюдение на пациентите с артрозни заболявания е решен

НЗОК: Проблемът с диспансерното наблюдение на пациентите с артрозни заболявания е решен

НЗОК: Проблемът с диспансерното наблюдение на пациентите с артрозни заболявания е решен - изображение

С Решение № РД-НС-04-7 от 11.01.2017 г. Надзорният съвет на НЗОК прие предложения от управителя на НЗОК проект на изменение и допълнение на Решение № РД-НС 04-24-1 от 29.03.2016 г., което влиза в сила от 01.01.2017 г.

В приетото Решение от диспансерно наблюдение в извънболничната медицинска помощ отпадат Юношески [ювенилен] артрит и Анкилозиращ спондилит при лица на възраст под 18 години, както и Псориатични и ентеропатични артропатии, Серопозитивен ревматоиден артрит и Юношески [ювенилен] артрит при лица над 18-годишна възраст.

Това стана възможно с промяна в Наредбата, която касае основния пакет от дейности, като в нея е включена нова Амбулаторна процедура (АПр) №42 – "Амбулаторно наблюдение/ диспансеризация на пациенти с тежкопротичащи възпалителни полиартропатии и спондилопатии".

В тази процедура, която е разработена съвместно с националните консултанти по съответните заболявания и председателя на научното дружество, са разписани ясно условията и редът за договаряне, както и начинът на изпълнение.

Включени са съответните диагнози, които покриват няколко заболявания:

- пациенти с ювенилен артрит;

- с ревматологичен артрит;

- с псориатрични и ентеропатични артропатии;

- пациенти с анкилозиращ спонделит.

Представени са и съответните индикации за изпълнение на процедурата. Включени са и някои изисквания за оценка на състоянието на съответните пациенти с тези заболявания.

Всички лечебни заведения, които отговарят на общите и специални изисквания за сключване на договор за Амбулаторна процедура № 42 "Амбулаторно наблюдение/ диспансеризация на пациенти с тежкопротичащи възпалителни полиартропатии и спондилопатии" и желаят да работят по тази АПр с НЗОК (респ. с районните здравноосигурителни каси), могат да отчитат пациенти от 1 януари 2017 г., като извършената дейност ще им бъде заплатена.

НЗОК заплаща лечение с биологични лекарствени продукти по реда на чл. 78, т.2 от ЗЗО на пациенти с ревматологични заболявания, провеждащи диспансерно наблюдение.

Снимка: Radio Jura

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестовеЗдравни съветиНаучни публикацииЛюбопитноПсихологияВидеоХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаОрганизацииЛеченияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаИстория