Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК реимбурсира дълбоката мозъчна стимулация и тя ще е безплатна за болните от Паркинсон

НЗОК реимбурсира дълбоката мозъчна стимулация и тя ще е безплатна за болните от Паркинсон

НЗОК реимбурсира дълбоката мозъчна стимулация и тя ще е безплатна за болните от Паркинсон - изображение

НЗОК вече ще реимбурсира скъпоструващо лечение за болни от паркинсон. От месец април страдащите от заболяването ще могат да се възползват от процедурата дълбока мозъчна стимулация безплатно.

В нашата страна хората, които имат Паркинсон, наброяват 15 000. От тях близо 10-15% са в късния етап на болестта. Тогава само прилагането на съвременния подход на лечение може да им помогне. Методът представлява поставянето на пейсмейкърно устройство в мозъка, което го стимулира. То може да издържи 25 години, което позволява много дълъг период на лечение за пациента.

Имплантът за дълбока мозъчна стимулация е много скъп – около 40 000 лв., които досега трябваше да ги заплаща пациентът. До този момент у нас близо 30 души чакат за поставянето на подобно устройство. Това са болни, на които лекарствата вече не помагат.

Д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и основател на единствения в България Център за хирургия на епилепсия, настоява от години здраваната каса да включи въпросния имплант в списъка на реимбурсираните медицински изделия. Сега НЗОК го добави и се очаква от април нататък лекарите да прилагат това лечение без проблеми. Д-р Минкин коментира, че за първи път се отпуска толкова скъпо лечение. За момента то е само за пациенти с Паркинсон, но се очаква през следващата година да бъде и за хора с епилепсия.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: news.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Научни публикацииНовиниИнтервютаСнимкиЗдравни проблемиЛюбопитноИсторияВидеоЗдравни съветиЛеченияПсихологияАлт. медицинаСпортКлинични пътекиБотаникаСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове