Начало Здравна медиа Здравни новини Нова епидемия от ебола избухна в Конго

Нова епидемия от ебола избухна в Конго

Нова епидемия от ебола избухна в Конго - изображение

Правителството в Конго обяви, че предварителните лабораторни резултати са показали група от случаи на ебола в провинция Северно Киву. Информацията идва десетина дни след като СЗО обяви, че са се справили с епидемията, която избухна в провинция Екваюр на около 2500 км. от Северно Киву.

Министерството на здравеопазването съобщава, че четири от шестте проби са положителни. Изследванията са направени в Националния институт за биомедицински изследвания в Киншаса.

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейъс заяви, че „това, което ни вдъхва доверие във възможностите на страната да реагира, е решимостта на правителството да действа бързо, професионално и прозрачно. Отново ще бъдем заедно в битката с ебола, но е добре да се знае, че тя е постоянна заплаха в Демократична република Конго.“

От своя страна д-р Матшидисо Моети оповести, че ще дадат незабавен отпор на заразата. Регионалният директор на СЗО за Африка поясни, че това няма да е трудно, защото току-що са излезли от една епидемия от ебола и оборудването и екипите са все още на място.

Повечето от случаите сега са от град Мангина, който се намира на 30 км. от град Бени. Проблемът е, че части от граничния район са под контрола на бунтовници от Уганда и д-р Питър Салама, който отговаря в СЗО за извънредните ситуации, изрази притеснение, че достъпът до заразените ще бъде труден и няма в никакъв случай да е безопасен.

От здравната организация се надяват на добро сътрудничество със съседните страни и на шанс да овладеят ситуацията.

33 бяха жертвите на предишната епидемия, а близо четири хиляди души бяха ваксинирани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЛюбопитноЛайфстайлИсторияНормативни актове