Начало Здравна медиа Здравни новини Нова технология ще помага за установяване на рак в гърдата и избягването на биопсия

Нова технология ще помага за установяване на рак в гърдата и избягването на биопсия

Нова технология ще помага за установяване на рак в гърдата и избягването на биопсия - изображение

Нова технология може да помогне за намаляване на ненужните биопсии на гърдата, твърди проучване. Тя се съчетава с мамографията, за да определи тъканното устройство на тумора.

Мамографията е ефективна при намаляване на смъртните случаи вследствие рак на гърдата чрез откриване на онкозаболявания в най-ранните им стадии. Голям брой жени обаче трябва повторно да се подложат на допълнително диагностично изследване и на биопсия за открити абнормни образувания, които в крайна сметка се оказват доброкачествени.

Карън Дръкър от Факултета по радиология в Чикагския университет и нейни колеги проучили нова технология, наречена триделно изображение на гърда (3CB). То е разработено от Джон Шепърд, доктор в Хавайския университет, и от неговия екип по времето, когато бил в Калифорнийския университет в Сан Франциско. 3CB може да осигури биологичен подпис на тумора чрез измерване на състава на водата, липидните и протеиновите тъкани в цялата гърда. Повече вода в туморната тъкан може да е показател за ангиогенеза или произдовдство на нови кръвоносни съдове, което от своя страна е ранен признак на развитие на рак.

За целта на изследването учените разгледали мамографии на 109 жени с подозрителни гръдни натрупвания или с такива, които подсказвали за злокачествено заболяване. Образуванията били видове лезии, които обикновено подлежат на биопсия и такава предстояла на пациентките. Последващите биопсии показали 35 образувания на инвазивен рак, докато останалите били доброкачествени.

3CB изображенията са получени от двойноенергийните мамографии и били анализирани заедно с мамографска радиомика, която използва алгоритми за изкуствен интелект, за да анализира характеристиките и моделите в изображенията, някои от които са трудни за човешкото възприятие.

Комбинацията от 3CB анализ на изображенията и радиомика подобрява положителната прогностична стойност или способността да се предвиди рак в тъканите на гърдата, считани за подозрителни от рентгенолога. Съвместният метод подобрява позитивната прогнозна стойност от 32% само за визуална интерпретация до почти 50%, а с 36 на сто намалява биопсиите. Технологията 3CB-радиомика пропуснала 1 от 35-те ракови заболявания при 97% чувствителност.

„Тези резултати са многообещаващи. Комбинирането на 3CB изображение с мамографската радиомика намалява броя на вземане на проби значително“, казва Дръкър. Тя добавя, че първият метод лесно може да бъде добавен към мамографията, без да се налагат големи модификации на съществуващото оборудване. Пациентът се подлага на мамографията и заедно с нея специалистът получава още информация само с 10% допълнителна доза радиация.

Подходът все още е експериментален и е необходима по-нататъшна работа, за да стане тя достъпна за пациенти.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаИзследванияЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиИсторияСнимкиЛайфстайлПатологияВидеоЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаБотаника