Начало Здравна медиа Здравни новини Нови правила за клиничните изпитания на медикаменти за терапия при Алцхаймер

Нови правила за клиничните изпитания на медикаменти за терапия при Алцхаймер

Нови правила за клиничните изпитания на медикаменти за терапия при Алцхаймер - изображение

Правилата, по които се провеждат клиничните изпитания на иновативните лекарства за Алцхаймер, са променени. Корекциите се дължат на многобройните новости за болестта през последните години. Европейската агенция по лекарствата има ангажимент затова и оттам информираха, че промените влизат в сила от месец септември.

Подготвеното ръководство съдържа подробни описания и насоки за специфични продукти и методологии като например биомаркерите, но още и за това как да се опишат промените, които настъпват у болните с по-лека форма на Алцхаймер.

Новите правила се съобразяват още и с начина, по който въздействат критериите за осъществяване на диагностика в последните години, с проучванията, с това кое влияе при избора на отправи точки, чрез които се отчитат резултатите и не на последно място с анализа на проучванията за ефикасност и безопасност на лекарствените продукти.

Последните открития, свързани с болестта дават надежда, че ако иновативните медикаменти биват насочени към ранните фази на болестта, то те ще бъдат значително по-ползотворни, особено като се има предвид, че повечето от тях си поставят за цел вече не да облекчават симптомите, а да променят хода на заболяването.

По данни на СЗО 35,6 милиона души в света са засегнати от Алцхаймер, а прогнозата е, че до 2030-а те ще са двойно повече.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: newatlas.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноХранене при...ПсихологияСоциални грижиЛеченияЗдравни съветиИсторияЛайфстайлИзследванияАлт. медицинаПроизводителиБотаникаСнимкиСпециалистиНормативни актовеАнкетиАптекиОрганизацииРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография