Начало Здравна медиа Здравни новини Нови правила за справяне с фалшивите медикаменти в ЕС

Нови правила за справяне с фалшивите медикаменти в ЕС

Нови правила за справяне с фалшивите медикаменти в ЕС - изображение

От началото на февруари 2019 г. ще влязат в сила нови правила, чиято основна задача е да бъде ограничено до минимум фалшифицирането на лекарствата. За целта е издадена и Директива за фалшифицираните лекарства.

Една от основните мерки е „от край до край“ – това е система за проверка на автентичността на медикаментите, в която са включени задължителни показатели за безопасност и система от регистри, в които се съхранява информация за всяка отделна опаковка.

След 9 февруари 2019-а, когато започва да действа новия регламент, върху всички лекарствени продукти, които са по лекарско предписание и се предлагат на аптечния пазар в ЕС, трябва да бъдат поставени индивидуален идентификационен белег и средство срещу подправяне.

От тази дата трябва да започне да действа и системата от регистри. Тя представлява европейски център и национални бази от данни.

Производителите, търговците на едро и аптеките ще имат ангажимента да сканират лекарствата в различните етапи от цялата верига по доставката. Ще ги въвеждат в системата от регистри и ще проверят автентичността им. Другата им задача ще бъде да дезактивират индивидуалните идентификационни белези от базата данни при отпускането на лекарствата.

Според новите правила титулярите на разрешение за търговия са длъжни да гарантират, че са нанесени белезите за безопасност върху лекарствата. Задължение на титулярите е още да подписват договори с националните организации за проверка на продуктите. Техен ангажимент е и да се свържат към базата данни на Европейската организация за проверка на лекарствените продукти.

Задължение на производителите е да актуализират производствените си линии, за да може след 9 февруари върху продуктите да се поставят индивидуалният белег и средството срещу подправяне.

От своя страна дистрибуторите ще трябва да актуализират компютърните си системи.
Изключително важна е ролята на всички аптеки. Едно от задълженията им ще бъде да проверят показатели за безопасност и да дезактивират белегът, който идентифицира.

За целта ще са им нужни сканиращи устройства и модернизация на софтуера.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net
Снимка: hospitalia.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСтатистически проучванияИсторияСоциални грижиАнкетиСпортСнимкиЛюбопитноРецептиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеДиетиХранене при...