Начало Здравна медиа Здравни новини Ново лекарство може да замести хормоналната терапия при менопауза

Ново лекарство може да замести хормоналната терапия при менопауза

Ново лекарство може да замести хормоналната терапия при менопауза - изображение

Нов клас експериментални лекарства, тествано от учените в Империал Колидж, Лондон намалява горещите вълни при жените в менопауза с почти три четвърти само за три дни.

Изследването, финансирано от Съвета за медицински изследвания и Националния институт за здравни изследвания, е нов задълбочен анализ на данните, събрани от клинично проучване, първоначално публикувано миналата година. Новият анализ, публикуван в списание Menopause, разкрива още, че сънят и концентрацията също значително са се подобрили в тридневния период.

Проучването е проведено сред 37 жени на възраст между 40 и 62 години, които са имали седем или повече пристъпа на горещи вълни дневно. Участниците са избрани на случаен принцип, за да получат или 80 mg дневна доза от лекарството, наречено MLE4901, или плацебо в продължение на четири седмици. След това групите са сменени в продължение на още месец, за да се гарантират ефектите на медикамента.

Изследователите установяват, че съединението MLE4901 значително намалява средния общ брой на горещите вълни, по време на четириседмичния период на лечение, в сравнение с времето, когато пациентите са получавали плацебо.

Уолит Дило, професор по научни изследвания от Катедрата по медицина в Империал заявява, че се е очаквало новият медикамент да подейства след едномесечен прием, но проучването посочва, че благоприятният ефект настъпва още в първите три дни.

Новите данни също така показват, че лекарството е толкова ефективно при намаляване на горещи вълни през деня, колкото и при подобряването на симптомите, типични за менопаузата, през нощта.
82% от жените твърдят, че сънят им се е подобрил, а 77% казват, че им е много по-лесно да се концентрират.

Екипът обаче твърди, че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се разбере дали подобренията в съня и концентрацията се дължат на по-малкото разстройство от горещите вълни или съединението влияе върху сегментите от мозъка, отговорни за съня и концентрацията.

Предишни проучвания при животни и хора показват, че повишените нива на неврокинин Б (НКБ) са причината за предизвикването на горещите вълни. Счита се, че новото експериментално съединение MLE4901 блокира действието именно на това мозъчно химично вещество. Предполага се, че лекарственото съединение предотвратява активирането на зоните за контрол на температурата в мозъка - което спира горещите вълни.

Д-р Юлия Прага, автор на изследването, обясни: "Тъй като НКБ влияе върху много сегменти на мозъка, потенциалът на този клас лекарства наистина може да подобри голяма част от симптомите на менопаузата като горещите вълни, затрудненията в съня, наддаването на тегло и лошата концентрация. Да видим как животът на участници в изследването се променя толкова драматично и бързо, беше изключително вълнуващо и е повече от обещаващо за бъдещето на този нов вид лечение"

Надеждата е, че тези типове съединения могат да предоставят на жените алтернатива на текущото лечение на симптомите на менопаузата - хормонално-заместителната терапия (ХЗТ). ХЗТ, която съдържа естроген, може да увеличи риска от рак на гърдата и образуването на кръвни съсиреци. Това означава, че много жени не могат да използват този тип лечение, за да облекчат симптомите на менопаузата. По думите на професор Дило този нов клас лекарства е необходимата алтернатива.

Проучванията на MLE4901 обаче няма да бъдат продължени, поради странични ефекти, които могат да повлияят на чернодробната функция. Въпреки това, две много сходни лекарства, които също блокират неврокинин Б, но не носят подобни странични ефекти, са заложени в по-големи клинични проучвания, като едно от изследванията стартира миналата година в САЩ.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: netdoctor.co

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноБотаникаЛеченияНовиниТестовеЛайфстайлПсихологияИсторияСнимкиХранене при...Здравни проблемиФизиологияАлт. медицина