Начало Здравна медиа Здравни новини Нов апарат ще помага на специалистите да разпознават самоубийците

Нов апарат ще помага на специалистите да разпознават самоубийците

Нов апарат ще помага на специалистите да разпознават самоубийците - изображение

От Националния център за обществено здраве и анализи съобщиха, че български специалисти ще се обучават да боравят с нова система, която ще им помага да регистрират доколко е склонен към самоубийство даден пациент с депресия.

Устройството се нарича EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) и за 15 минути измерва физиологичните реакции на подложения на теста. В слушалките му се пускат звукови сигнали с определена сила, продължителност и честота. Апаратът отчита електро-дермалната ориентировъчна реактивност на пациента, информира в. „Труд“.

Конфликтите между съпрузи и партньори, родители и деца, раздяла или загуба, несподелена любов са най-честите поводи за посягане над живота. Това са хора, които предимно са без работа и са самотни. Представителите на силния пол правят повече опити да се самоубият в сравнение с жените.

По данни на РЗИ – Пазарджик дамите най-често не успяват да доведат до край решението си. В областта от началото на годината до края на юли регистрираните опити са 56, с фатален изход са били 15, а 3 са завършили с увреждания.

От тях 69,6% правят за първи път опит за самоубийство, 10,7 на сто вече са опитвали веднъж, а 7,1% са стигали до това решение втори път. С повече от два опита са 8,9 на сто.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: gmanews.tv

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиАнкетиИсторияЗдравни съветиЛеченияНормативни актове