Начало Здравна медиа Здравни новини Нов вид трансплантация дава шанс на децата с увредени сърца

Нов вид трансплантация дава шанс на децата с увредени сърца

Нов вид трансплантация дава шанс на децата с увредени сърца - изображение

Нов вид трансплантация дава шанс на децата с увредени сърца да водят нормален живот. Любопитното е, че те не получават нови органи. Лекарите прехвърлят митохондриите от мускулните клетки на бебето директно в болното сърце. Експериментът дава забележителни резултати.

Всичко започва от д-р Джеймс Маккъли,който изучава сърцето на възрастните и провежда множество изследвания. Ученият прави забележителното откритие, че ако се извадят митохондриите от мускулните клетки в корема на свиня и се инжектират в увредените, но не и мъртви, сърдечни клетки на животното, то сърцето се възстановява.

Така през 2015 г. д-р Маккъли започва да си сътрудничи със сърдечния хирург и педиатър от Бостънската детска болница д-р Ситарам Емани. Двамата тестват митохондриалната трансплантация при новородено с болно сърце. Маккъли извлича около един милиард митохондрии от съвсем малка част от коремния мускул и ги въвежда обратно в най-проблемната част от сърчицето на бебето. След два дни сърцето биело като напълно здраво.

Учените припомнят, че всяка клетка в човешкото тяло съдържа митохондрии. Тези малки специализирани структури, които често биват наричани „клетъчни енергийни фабрики“, осигуряват на клетката енергията, която й е необходима за нормалното функциониране.

До момента лекарите са тествали метода на митохондриална трансплантация на 11 новородени. Осем от бебетата са живи и здрави. В същото време при кърмачета с подобни заболявания на сърцето, които не са подложени на процедурата, смъртността е 65%. Специалистите са на мнение, че ако процедурата е толкова ефективна, тя ще помогне да се подобри живота на много деца, за които това е единствената възможност.

Тъй като е трудно да се намерят достатъчно малки пациенти за клиничните проучвания на метода, учените планират серия от тестове на възрастни с байпас или със сменена клапа. Изпитанията най-вероятно ще започнат в началото на 2019 г., което дава надежда, че много скоро ще стане ясно дали митохондриалната трансплантация е ефективен вид лечение за увредените сърца.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛеченияИзследванияПатологияСнимкиНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлСпортФизиологияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаБотаникаВидеоКлинични пътекиСпециалисти