Начало Здравна медиа Здравни новини Нов начин за диагностика на аутизма: 2 минути и 88% точност

Нов начин за диагностика на аутизма: 2 минути и 88% точност

Нов начин за диагностика на аутизма: 2 минути и 88% точност - изображение

Въпросник за родители може да помогне на педиатрите да диагностицират аутизъм при децата навреме. Предимството е, че въпросникът не само е евтин, а е и бърз, защото отговорите на въпросите отнемат не повече от две минути.

Методът е дело на учени от медицинския колеж в Ню Джърси и сред другите му достойнства е възможността да се използва и за най-малките, а това е възрастта, когато навременната диагноза е особено важна за ефективното лечение.

Този нов начин вече е приложен върху 1959 деца на възраст от 18 до 36 месеца, на които преди това не са открити никакви особености в развитието. 88% точност - това показва обработката и анализа на теста.

Учените подчертават, че ефективността е еднаква за всички деца, независимо от социално-икономическия статус на семействата им. Това е от значение, защото малчуганите от семейства с нисък социално-икономически статус се диагностицират по-трудно.

Част от въпросите са свързани с това дали детето има специални жестове, отговаря ли, когато чуе името си, обича ли да играе на криеница, използва ли фрази, когато говори и дали обича да общува със заобикалящите го.

Авторите на въпросника уточняват, че подобни ефективни начини за скрининг са първата стъпка към диагностицирането и подчертават, че лекарите имат нужда от лесни и надеждни методи.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Алт. медицинаНовиниПсихологияЛюбопитноВидеоЗдравни съветиЛайфстайлИсторияСоциални грижиИнтервютаСпортОрганизацииСнимки