Начало Здравна медиа Здравни новини Нов хирургичен метод лекува диабет тип 2 в 90 процента от случаите

Нов хирургичен метод лекува диабет тип 2 в 90 процента от случаите

Нов хирургичен метод лекува диабет тип 2 в 90 процента от случаите - изображение

Нов хирургичен метод успява да доведе пациенти с диабет тип 2 до ремисия в 90 процента от случаите.

"Това означава, че след операцията пациентите нямат нужда от инсулин и орални хапчета за контрол на диабета. Не им се налага да приемат и медикаменти срещу холестерол и високо кръвно, които често съпътстват захарната болест", разказва д-р Турул Демирел от болница "Медикал Парк Газиосманпаша" в Турция.

Засега обещаващият нов метод се прилага само от десетина хирурзи в няколко държави по света.

"Става въпрос за т. нар. илеална интерпозиционна операция, която представлява "изместване" на червата. Това е лапароскопска (затворена) операция, която изисква много висок професионализъм", обяснява д-р Демирел.

Подходяща е за пациенти с диабет тип 2, които са със запазен инсулинов резерв в панкреаса и са на възраст 18-65 години. Обикновено операцията продължава 3.5 - 6 часа, а пациентите се възстановяват за 5-6 дни след операцията и започват да се хранят по нормален начин.

До момента д-р Турул Демирел е приложил новия метод при 41 пациенти с тежка форма на диабет. Преди това те са живели с диагнозата от 3 до 30 години. При всички са били налице лош контрол на кръвната захар и висока нужда от инсулин, а при голяма част от тях е имало и нарушения в работата на органите. След операцията 36 от пациентите са влезли в пълна ремисия, т.е. оставили са оралните си анти-диабетици и инсулина и са продължили да се хранят по нормален начин.

"При един от оперираните няма никакво подобрение, а при останалите приемът на лекарства значително е намалял и качеството на живот се е повишило", разказва д-р Демирел. Той уточни, че към момента новият метод се прилага в няколко лечебни заведения в света - в Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниХранене при...ПатологияИсторияИнтервютаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноТестовеВидеоАнкетиДиетиХрани и ястияСпортОрганизацииБотаникаЛеченияЗаведенияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиПроизводители