Начало Здравна медиа Здравни новини Обучават кучета да помагат на диабетици

Обучават кучета да помагат на диабетици

Обучават кучета да помагат на диабетици - изображение

Фондация "Очи на четири лапи" обучава кучета асистенти, които да са водачи на незрящи хора, но от една година в програмата им влиза и обучението на кучета , които да предотвратяват диабетични кризи. Албена Алексиева, председател на Фондацията, обяснява, че животното усеща много преди болния симптомите за настъпващата хипоглекимия. Научено е да съобщава на стопанина си и семейството му за опасността и по този начин може да предотврати дори изпадането в кома, особено през нощта, съобщава Дарик.

Досега училището е обучило 64 кучета водачи и 4 асистенти. Към тях сега се присъединиха още 15, които ще помагат на незрящи хора. В продължение на една година всяка седмица те са преминали през съответните тренировки. Били са настанени при приемни семейства, в които кучетата са се учили на правилата на социално поведение и да свикват с градската среда. Сега очакват своя изпит, от който зависи дали ще бъдат професионални водачи.

Всяко животно преминава през изследвания и финален изпит, ако не успее да ги премине, се дава за домашен любимец.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cmeimg-a.akamaihd.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОбразованиеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАнкетиСпортИсторияНовиниПсихологияСоциални грижиПроизводителиАлтернативна медицинаИнтервютаХранене при...ВидеоДиетиТестовеХрани и ястияОрганизацииЛеченияМедицински изследванияБотаникаЗаведенияКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиФизиология