Начало Здравна медиа Здравни новини Омбудсманът реагира остро срещу бюджета на здравната каса

Омбудсманът реагира остро срещу бюджета на здравната каса

Омбудсманът реагира остро срещу бюджета на здравната каса - изображение

Омбудсманът внесе в парламента становището си за проектобюджета на НЗОК. Един от сериозните недостатъци, според Мая Манолова, е по-големият дял на разходите за болници и медикаменти и продължаващата от десетилетие диспропорция между тях и тези за извънболничната помощ.

Продължава да действа и „порочната практика“ на лимитите, а това затруднява достъпа на българите до здравеопазване и ограничава правото им на избор.

Мая Манолова заявява още, че според проектобюджета на касата, НС и МС се превръщат в помощни органи на новата агенция по медицински надзор особено, когато става дума за даване на лиценз на нови болници.

Предпоставка за злоупотребата с права националният обществен защитник открива и във факта, че в новосъздадената структура ще се смесят множество функции, а самата тя остава извън възможността върху нея да бъде упражнен граждански контрол. Обезпокоителни са и промените, свързани с предложението изписването на медикаментите бъде съобразено с разходната ефективност, което ще ограничи правото на индивидуално лечение.

Не остава без реакция и проблемът, подчертан от мнозина вече и свързан с промяната на няколко важни закона чрез проектобюджета на касата. Мая Манолова изразява своето силно безпокойство от този факт и подчертава, че в случаи като този трябва да бъдат проведени обществени консултации най-малко месец преди внасянето, както е регламентирано в правната уредба. Изводът е, че с тези действия се нарушават основни норми на Конституцията.

Предложението на омбудсмана към депутатите е да обсъдят от една страна законопроекта в неговата част, посветена на бюджета на касата, а от друга, останалите идеи за корекции в законите отделно и така, както предвижда основният закон в държавата, но и като народните представители се съобразят с реда за изготвяне на предварителни оценки и обществено обсъждане.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноАнкетиТестове