Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха лекарство, което облекчава хроничен сърбеж

Откриха лекарство, което облекчава хроничен сърбеж

Откриха лекарство, което облекчава хроничен сърбеж - изображение

Изследователи от Цюрихския университет открили нов подход за потискане на хроничния сърбеж. Те успели да го направят чрез насочването на два рецептора в гръбначния мозък с подходящо експериментално лекарство.

Ухапването от комар предизвиква сърбеж, който може да бъде облекчен чрез различни медикаменти. Но те до голяма степен са неефективни, когато става въпрос за неумолимо и изтощително желание за чесане, изживяно от пациенти, страдащи от кожни, чернодробни или бъбречни заболявания. Това хронично състояние, което се среща при 10 на сто от населението, се третира с антидипресанти или имуносупресори. Те са разработени за други състояния, но използвани при хроничен сърбеж, често не успяват да донесат нужното облекчение или имат големи странични ефекти.

Ханс Улрих Зейлхофер и неговият екип открили нов начин за справяне със сърбежа. Професорът по фармакология и токсикология и колегите му използвали експериментално лекарство, за да увеличат ефекта на специфичните неврони в гръбначния стълб, които пречат на сърбежните сигнали да стигнат до мозъка. Преди три години специалистите описали тези неврони, а сега чрез модели на генетична мишка идентифицирали два специфични рецептора, които регулират ефекта на гръбначните неврони.

Тези новооткрити рецептори са част от по-голяма група, която се задейства от аминокиселинния предавател гама-аминомаслена киселина (GABA). Класът лекарства бензодиазепини, които се прилагат при безсъние, безпокойство или епилепсия, си взаимодействат с горепосочените рецептори.

Експерименталният медикамент, първоначално разработен като лекарство за тревожност, се свързва с двата установени рецептора. Изследователите открили, че то не само потиска острия сърбеж, но и хроничния. Гризачите, върху които медикаментът е използван, изпитвали по-рядко нужда да се почешат, а промените по кожата им зараснали по-бързо, отколкото при получилите плацебо животни. Същият ефект имало и при направените върху кучета опити. Не се наблюдавали никакви странични ефекти.

Зейлхофер е убеден, че лекарството ще бъде ефективно и при хората. Изследователите вече са подали заявка за получаване на патент и са започнали преговори с компании, които ще разработят съединението за употреба и в хуманитарната, и във ветеринарната медицина.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: dermcast.tv

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаЛечения