Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха метод за определяне на кръвната група само за 2 минути

Откриха метод за определяне на кръвната група само за 2 минути

Откриха метод за определяне на кръвната група само за 2 минути - изображение

Специалисти от град Чунцин в Китай са разработили метод за определяне на кръвната група и резус фактор на човек само за две минути.

Методиката на екипа на Хонг Джанг от Третия военен медицински университет в Китай може да се използва в извънлабораторни условия. Новото откритие е не само по-бързо за отразяване във времето, но и с по-ниска себестойност.

Определянето на кръвната група е от изключителна важност при инциденти, преливания, при различни операции и трансплантации, при бременност и редица други случаи. Стандартният метод към момента в здравните заведения е използването на лабораторни центрофуги. Този процес отнема приблизително половин час.

Поради тази причина повечето отделения за спешна помощ набавят кръвна група от тип О, която спокойно може да се използва при повечето пациенти, понеже в нея липсват антигени, предизвикващи имунни реакции.

"Това поставя натиск върху доставките на кръв тип О. Търсенето през последните години е изключително високо и става все по-високо", коментира Джанет Уонг от Австралийския Червения кръст.

Учените от Китай са разработили по-бърз метод, разчитайки на реагент, който се задейства от киселинността на кръвта. Той притежава бромкрезолов зелен индикатор и моноанионен жълт индикатор.

Когато се нанесе пробата от кръв върху хартията, пропита с реагента, албумините в кръвта влизат в реакция с индикатора. Според изменението на цвета на кръвта може да се определи групата и нейния резус фактор. Новият метод на практика изглежда много на тестовете за бременност.

Специалистите са тествали метода на 3 550 кръвни проби. Резултатите са показали 99% точност.

Според учените тест лентите могат да се окажат доста полезни в зона на военни действия или в страни с ограничени здравни заведения.

Предстоят още клинични изследвания, но екипът от специалисти вярва, че техният метод ще бъде лесно достъпен и приложим сред повечето хора в рамките на следващите няколко години.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Tumblr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиПсихологияСпортЛеченияНормативни актовеКлинични пътеки