Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха начин процесът на стареене да се забави

Откриха начин процесът на стареене да се забави

Откриха начин процесът на стареене да се забави - изображение

Рядка генетична мутация, която стимулира дълголетието и възпрепятства развитието на свързани с възрастта болести, идентифицираха учени от Япония, САЩ и Канада. Материал по темата е публикуван в списанието Science Advances.

Изследователите са направили генетичен анализ на 177 души от общността на амишите (анабаптистка християнска религиозна група, която отрича всички съвременни технологични достижения - бел. ред.) в американския град Берн, щата Индиана. Изследователите са установили, че в ДНК-то на 43 от тях има две версии на гена SERPINE1 – нормална и мутирала. Този ген съдържа протеина PAI-1 , който разрушава опасните съсиреци, натрупващи се в кръвоносните съдове, и в същото време е ключов компонент в процеса както на клетъчното, така и на общото стареене.

Хората, които разполагат с хетерозиготен мутирал ген SERPINE1 (имащ два еднакви алела), се оказало, че имат и по-дълги теломери - защитните окончания в края на хромозомната верига. Според учените това показва, че те стареят по-бавно от останалите. Хипотезата е потвърдена, тъй като носителите на тези мутации живеят средно десет години повече от останалите - до 85 години, по-рядко боледуват от диабет и нямат проблем с обмяната на веществата.

Откриването на тази генна мутация може да помогне за създаването на лекарства, които понижават белтъчното съдържание на PAI-1 в кръвта. Изследователите са категорични, че това ще бъде важна стъпка в борбата срещу възрастовите заболявания.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съветиБотаника