Начало Здравна медиа Здравни новини Отстраниха вроден тумор от бъбрека на 2-месечно бебе

Отстраниха вроден тумор от бъбрека на 2-месечно бебе

Отстраниха вроден тумор от бъбрека на 2-месечно бебе - изображение

Екип от специалисти спаси 2-месечно бебе, отстранявайки нефробластом от бъбрека му.

Хирургът д-р Калоян Давидов, началник на Отделение по урология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда - София, е извършил операцията по отстраняване на тумора, обхващащ две трети от органа, съобщава Нова телевизия.

Това е рядко онкологично заболяване и лекарите препоръчали операцията пред химиотерапията заради възрастта на детето и ниското му тегло от 5 кг. Ако не се действа бързо, този вид образувания нарастват, обхващат околните органи, могат да се прехвърлят на другия бъбрек и дават метастази в белия дроб.

Още на петия ден след раждането си във варненска болница момиченцето е било с оплаквания, които се изразявали в анемия, налагаща кръвопреливане, и кръв в урината. Туморът бил открит след образни изследвания на скенер и ехограф, а след консултация между неонатолози, анестезиолози и педиатри се взело решение бебето да бъде оперирано.

Хирургичната интервенция преминала без усложнения и детето се възстановява бързо. Д-р Давидов коментира, че такъв вид вродени злокачествени образувания се срещат едва при 6 на 1 млн. малки пациенти. Според лекаря бързото диагностициране и навременно лечение са от съществено значение за изхода от заболяването.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПатологияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаИзследванияЛеченияИсторияЗдравни съветиНормативни актовеБотаникаСпециалистиКлинични пътекиПсихологияТестовеСоциални грижиОрганизацииФизиологияСпортПроизводители