Начало Здравна медиа Здравни новини 8-месечно бебе с тумор бе оперирано в УМБАЛ Свети Георги – Пловдив

8-месечно бебе с тумор бе оперирано в УМБАЛ Свети Георги – Пловдив

8-месечно бебе с тумор бе оперирано в УМБАЛ Свети Георги – Пловдив - изображение

8-месечно бебе с невробластом бе оперирано в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив. Операцията е представлявала поставяне на порт катетър, през който ще се извършва химиотерапия. Оперативната намеса е била особено важна, за да може детето да започне курса на лечение.

Екипът, който е работил, е бил в състав от д-р Данаил Митковски от Клиниката по детска хирургия, анестезиолога д-р Васил Шишманов от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и анестезиолога д-р Димитър Чаталбашев от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания. Тези три клинични звена са част от структурата на УМБАЛ „Свети Георги“.

По света тази операция е рутинна, но в България интервенцията при деца е доста рядка. Невробластомът е един от най-честите туморни образования в детска възраст. При малкото момиченце от Пазарджик туморът се е намирал в медиастинума – място в гръдния кош, намиращо се между двата бели дроба в ограничението от гръбначния стълб отзад, гръдната кост отпред и диафрагмата отдолу. В медиастинума са разположени важни органи като сърцето с неговите основни кръвоносни съдове, хранопроводът, тимусът, трахеята, лимфни съдове и нерви.

Този вид туморни образования не са често срещани сред децата, но поради бързия си растеж и специфичното си разположение заемат второ място по детска смъртност според световната статистика. Те са особено чувствителни към химиотерапия и лъчелечение, което и налага предприемането на конкретните оперативни действия и мерки за 8-месечното дете.

Порт катетърът е вид устройство, което се позиционира под кожата в тялото. Обикновено се слага на гърдите. Посредством неговото имплантиране ще се осъществяват химиотерапевтичните процедури с минимална токсичност за организма и с минимални странични реакции на тялото при провеждане на лечението. Конкретното порт катетър устройство е дарено специално за момиченцето от Отделението по онкохематология.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DUNAVMOST.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиПатологияСнимкиАлтернативна медицинаЛайфстайлХранене при...Здравни съветиМедицински изследванияИсторияБотаникаНормативни актовеСпециалистиЗаведенияПсихологияИнтервютаАнкетиТестовеСоциални грижиСпортОрганизацииФизиологияПроизводители