Начало Здравна медиа Здравни новини От белоградчишката болница предлагат изменения в медицинските стандарти

От белоградчишката болница предлагат изменения в медицинските стандарти

От белоградчишката болница предлагат изменения в медицинските стандарти - изображение

От болницата в Белоградчик, която също е в лошо финансово състояние, предлагат да се променят медицинските стандарти за такива лечебни заведения, които се намират в отдалечени и труднодостъпни райони. Според специалистите, които работят в нея, не е равнопоставено изискванията по клинични пътеки да са еднакви за общинските болници и за здравните заведения в големите градове.

Според кмета на Белоградчик Борис Николов населението в планински, полупланински, отдалечени и труднодостъпни райони е обречено на геноцид. Болниците в такива населени места също не могат да просъществуват, ако не се променят медицинските стандарти. По-големият щат, който са принудени да поддържат, отколкото им е нужен, поглъща големи средства.

Градоначалникът на Белоградчик разкрива, че заради изискването на стандартите за покриването на пътеките, в местната болница могат да се открият фалшиви дипломи и документи, по които се водят на работа лекари с необходимите специалности. Но голяма част от тях дори не знаят къде се намира лечебното заведение и на края на месеца само си получат заплатата.

Преди време персоналът в белоградчишката болница беше готов да напусне заради неизплатени от година и половина трудови възнаграждения. От общината обявиха, че ще отпуснат 150 000 лв., за да бъдат покрити поне част от дължимите заплати. Служителите са взели аванс за януари и засега намеренията им са до края на месеца да работят и да изчакват. За да намалят разходите, от лечебното заведение предлагат да слеят отделения и да редуцират броя на леглата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниСоциални грижиЛайфстайлИсторияЗаведенияЛюбопитноКомпании и организацииОрганизацииСнимкиИнтервютаЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛечения