Начало Здравна медиа Здравни новини Персонализираната терапия води до по-добри резултати при психиатричните заболявания

Персонализираната терапия води до по-добри резултати при психиатричните заболявания

Персонализираната терапия води до по-добри резултати при психиатричните заболявания - изображение

Модерната персонализирана психиатрия представиха днес във Варна проф. Мариана Арнаудова и проф. Христо Кожухаров.

Според специалистите персонализираната терапия дава надежда за много по-добър краен резултат.

Персонализираните тестове са начин да бъде подбрано подходящо лечение, а медиците са в състояние да оптимизират лечебните схеми на хората, страдащи от депресия, шизофрения, хиперактивност, тревожно, биполярно, обсесивно-компулсивно и други разстройства. Затова говори днес на пресконференция проф. Кожухаров, който допълни още, че у нас от психични разстройства страдат около 20% от хората.

Той разясни и това, че фармакогенетичният тест Genecept Assay прави така, че процесът проба – грешка да не се състои и това е голямото му предимство. Чрез него се идентифицират характерните за пациента генетични маркери, а именно те дават информация затова кои лекарства ще са ефикасни и кои не.

От своя страна проф. Арнаудова беше категорична, че бъдещето е в персонализираната медицина. От година у нас психиатрите използват персонализирания подход. До момента триста души са лекувани по този начин. Тестът покрива 122 лекарства, има и 18 клинично валидирани гени и 97% от медикаментите, които се използват в психиатрията.

В Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, в която действат четири психиатрични клиники, се прилагат най-модерните методи, стана ясно от пресконференцията, по време на която професионалистите очертаха и най-големите проблеми, когато става дума за психичното здраве на нацията. Това са на първо място стресът, следван от липсата както на емоционална култура, така и на своевременно търсене на помощ единствено заради предразсъдъци. Не по-малък проблем обаче се оказва и недостигът на пари и на специалисти.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: svetamarina.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСпециалистиИсторияСнимкиПсихологияЛайфстайлНаправления в медицинатаЛюбопитноЗаведенияСоциални грижиИнтервютаЛеченияОрганизацииЗдравни съветиКлинични пътекиСпортАлт. медицина