Начало Здравна медиа Здравни новини Повечето млади медици нямат мотивация да се реализират в България

Повечето млади медици нямат мотивация да се реализират в България

Повечето млади медици нямат мотивация да се реализират в България - изображение

Всеки втори млад медик няма мотивация да се реализира в България. Това посочват данните от направена анкета сред над 500 млади лекари през май месец, цитирана от Българският лекарски съюз. Проучването е осъществено с подкрепата на здравната платформа и Асоциацията за развитие на медицинската общност.

Според 86% от младите медици местата за специализация са твърде недостатъчни. Повече от половината изказват мнение, че най-подходящото място за следдипломно обучение е университетската болница. Едва 20% посочват, че желаят да специализират в многопрофилна болница.

Младите медици уточняват, че не предпочитат събеседването, което се практикува в момента, а конкурсния изпит.

За времето на специализация повече от половината лекари са посочили, че желаят да получават начална заплата между 1000 и 1500 лева.

Според статистиката близо 500 млади специалисти напускат страната всяка година, за да търсят по-добро място за реализация. Една от основните причини е именно ниското заплащане. То не кореспондира с полагания лекарски труд и не компенсира вложените средства за обучение по медицина.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Hogarmania

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиЛайфстайлСпортЛюбопитноСпециалистиНовиниИсторияНормативни актовеСтатистически проучванияОрганизацииЗаведенияЛичностиВидеоТестовеГеографияАнкети