Начало Здравна медиа Здравни новини Повече от милиард души са заразени с хелминтни инфекции

Повече от милиард души са заразени с хелминтни инфекции

Повече от милиард души са заразени с хелминтни инфекции - изображение

През последното десетилетие стана повече от ясно, че бактериите в червата имат ключова роля по отношение на здравето и болестите. Изследователи твърдят, че една част от хора, които имат хелминтни инфекции, предавани от почвата, имат промени в микробиома на червата си, когато се лекуват.

Този тип инфекции се разпространяват, когато паразитни яйца на червеи замърсяват почвата и храната, а тя по-късно се поглъща от хората. Повече от 1,5 млрд. души по света имат в телата си кръгли червеи, трихуриди и анкилостоми, които могат да причинят недостиг на хранителни вещества, чревни симптоми, анемия и нарушения в детското развитие. Инфекциите се лекуват с антихелминтни лекарства като албендазол.

Изследовател Ивон Мартин и колеги от Университетския медицински център "Лайден" в Холандия следвали 150 души в Нангапанда, Индонезия, където хелминтните инфекции са ендемични. Всеки от тях получил доза албендазол или плацебо на всеки 3 месеца в продължение на 2 години. Учените събирали всеки ден проби от изпражненията им, за да се оцени инфекцията и да се направи моментна снимка на микробиома, като преди започването на изследването специалистите документирали състоянието на чревната флора и 21 месеца след лечението.

Преди лечението не се наблюдава разлика в микробиомния състав на хора, които са заразени или неинфектирани с хелминти. При заключението на проучването не е имало обща микробиологична разлика между тези, които са получавали албендазол и плацебо. Но участиците, които приели лекарството, но останали инфектирани с паразитите, имали промени в чревната си флора. При тях намалели Bacteroidetes и се увеличили Actinobacteria.

Микробиомният състав вероятно ще се промени поради взаимодействията между хелминти и антихелминтното лечение, но не е наблюдавано пряко въздействие на терапията върху микробиомния състав. Според изследователите са необходими нови статистически методи, които позволяват надлежно анализиране на промените.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: uct.ac.za

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоБотаникаДиетиМикробиологияИсторияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияИзследванияХранене при...ОрганизацииСнимкиКлинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаЛайфстайл