Начало Здравна медиа Здравни новини Понижават прага на високото кръвно налягане

Понижават прага на високото кръвно налягане

Понижават прага на високото кръвно налягане - изображение

Прагът на високото кръвно налягане се променя на 130/80, вместо досегашните 140/90. Това оповестиха кардиолози в понеделник на годишната конференция на Американската асоциация на кардиолозите в Анахайм, Калифорния. Предефинирането е първото от последните 14 години в тази посока.

За повишено артериално налягане вече ще се счита систолично налягане от 130 милиметра живачен стълб и дистолично налягане от 80 милиметра живачен стълб. Според специалистите сърдечни заболявания и повишен риск от проявата им може да се появят и при по-ниски граници.

Новата дефиниция означава, че половината възрастни хора по света страдат от хипертония и трябва да предприемат спешни мерки за здравословното си състояние. В Америка 46% от възрастните хора са с повишено кръвно налягане и в риск от сърдечни заболявания, докато това доскоро се отнасяше за 32% от тях.

Промяната в нормите не означава, че човек трябва да започне да приема медикаменти, а трябва да е сигнал за понижаване на кръвното с алтернативни подходи“, отбеляза Пол Уелтън, водещ автор в публикации за хипертонията в редица научни издания.

Според кардиолозите достигането на тези граници повишава риска от развитието на сърденчосъдови заболявания. Това обаче не е причина за двоен прием на лекарства, а промяна в начина на живот – промяна в храненето, диетата, увеличаване на движението и намаляване на стреса.

За нормано кръвно налягане все още се счита 120/80.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: telegraph.co
Снимка: khclinic.com.ng

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиХранене при...ФизиологияИсторияАлт. медицинаВидеоЛеченияПроизводителиИзследванияБотаникаЛайфстайл