Начало Здравна медиа Здравни новини Лекуват упорито високо кръвно чрез ренална денервация в Болница Тракия - Стара Загора

Лекуват упорито високо кръвно чрез ренална денервация в Болница Тракия - Стара Загора

Лекуват упорито високо кръвно чрез ренална денервация в Болница Тракия - Стара Загора - изображение

Инвазивни кардиолози приложиха в Болница „Тракия“ - Стара Загора модерен метод за трайно повлияване на хипертонична болест с постоянно високо или лавинообразно променящо се кръвно налягане. При трима пациенти, мъже на възраст между 60 и 70 години, беше извършена безкръвната инвазивна процедура ренална денервация на бъбреците, която прекъсва сигналите, изпращани от симпатиковата нервна система до мозъка и предизвикващи повишаване на артериалното налягане.

Няколко седмици след извършената процедура тримата пациенти са в значително по-добро състояние.

При единия от пациентите кръвното налягане беше постоянно високо, при другите двама се променяше лавинообразно. След извършената ренална денервация и при тримата отчитаме нормализиране на нивата на кръвното налягане. Средното понижение на стойностите е между 20-30 mmHg.“, каза д-р Борислав Борисов, завеждащ Кардиологично отделение на Болница „Тракия“. И трите процедури са били извършени от него заедно с д-р Махаил Михалев и специализирания инвазивен екип на отделението. Оптималните резултати от процедурата се очакват след шестия месец от извършване на процедурата.

Реналната денервация е нов метод за лечение на високо кръвно налягане и се прилага, когато то не се поддава на медикаментозно лечение. Методът намалява стимулите, които се излъчват през симпатиковата нервна система на човека и водят до повишаване на артериалното кръвно налягане. Процедурата се извършва безкръвно, чрез проникне със специални аблационни катетри през артерия на крака. Катетрите достигат през кръвоносните съдове до въпросните нервни окончания и осъществяват прекъсване на симпатиковата денервация на бъбреците. Така чрез реналната денервация се премахва и вредното влияние на симпатикусовата нервна система върху бъбрека и съответно на импулсите, които той излъчва през нея към мозъка и се предизвиква повишаване на кръвното налягане.

Този метод е подходящ за пациенти, които са с лошо контролирано кръвно налягане на фона на оптимална медикаментозна терапия, казва д-р Борисов. Най-често това са пациенти, които приемат 3 или повече медикамента, но кръвното им налягане не се повлиява в достатъчна степен. „Има пациенти, които приемат дори 6 медикамента за регулиране на кръвното. Чрез реналната денервация първо постигаме по-добър контрол върху хипертоничната болест и второ, успяваме да намалим както броя, така и дозата на приеманите от пациента медикаменти“, посочва д-р Борисов.

Методиката не е ограничена за прилагане нито по възраст, нито по пол. За да се прецени, дали един пациент е подходящ за ренална денервация, лекарите първо извършват специално изследване със скенер, което изключва наличието на друга причина за поддържане на високо кръвно налягане, а не първична хипертония.

Апаратурата, която се използва за извършване на ренална денервация в Болница „Тракия“ е една от най-модерните и най-ефективните в света, посочва д-р Борисов. Методиката може да се прилага и при сърдечна недостатъчност, както и при някои аритмии, но извършването на тези процедури в инвазивния сектор на Болница „Тракия“ тепърва ще се развиват.

Източник: Болница „Тракия“

Снимка: Болница „Тракия“

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортНовиниПсихологияЗдравни съветиИсторияНормативни актовеЛайфстайлЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиСнимкиХранене при...ФизиологияАлт. медицинаВидеоИзследванияПроизводителиБотаника