Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха нов метод за възстановяване на отстранен заради рак език

Откриха нов метод за възстановяване на отстранен заради рак език

Откриха нов метод за възстановяване на отстранен заради рак език - изображение

Учени от Московския научно-изследователски онкологичен институт патентоваха нова методика на трансплантация, благодарение на която език, отстранен в следствие на рак, се възстановява бързо и функционира нормално.

За създаването на бъдещия език се използват тъкани на пациента. Взема се част от кожата, подкожна и тъкан от широкия гръбен мускул (latissimus dorsi). Дъното на устната кухина, което се намира под езика, се оформя от тъканите на мускулите на едната гърда. За новия език се вземат още и част от дългите гръдни и гръбначномозъчни нерви. В края на процедурата нервите и съдовете на новия орган и тези, разположени на шията биват свързани.

Благодарение на новата методика пациентите получават органи, които започват да функционират нормално само месец след операцията.

Преди въвеждането на новия метод се използват трансплантанти с много малък размер и това е причината преглъщането да се възстанови изключително трудно.

Авторите на нововъведението обясняват, че сега много бързо се възстановяват както поглъщането, така и речта. Те подчертават, че процесът на рехабилитация включва работа с логопед, който помага много по-бързо речта на пациента да стане разбираема.

До момента са осъществени 15 напълно успешни операции.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru
Снимка: mnioi.nmicr.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноФизиологияПсихологияСпортЛеченияСнимкиНормативни актовеКлинични пътекиПатологияОрганизацииИзследвания