Начало Здравна медиа Здравни новини Нов метод показва дали човек е застрашен от инфаркт

Нов метод показва дали човек е застрашен от инфаркт

Нов метод показва дали човек е застрашен от инфаркт - изображение

Лекарите вече могат да предвидят при кои пациенти има риск от инфаркт години преди да настъпи състоянието. Това става с помощта на нов метод, прилаган при анализ на изображения от компютърна томография (КТ).

Технологията е разработена от учени от Оксфордския университет и от различни институции в САЩ и Германия. Тя е на базата на алгоритми за изследване на мастната тъкан, обграждаща коронарните артерии, която може да се види при сканирането на сърцето с КТ. Мастната тъкан се изменя, когато артерията се възпали и това служи за сигнал за ранно предупреждение. „Ако сте в състояние да установите възпаление в артериите на сърцето, тогава може да кажете кои от тях ще причинят сърдечни пристъпи“, смята проф. Хараламбос Антониадис. Новата технология може да се приложи при анализирането на обикновени томографски изследвания.

Повечето сърдечни удари се причиняват от натрупване на плака вътре в артерията, което прекъсва кръвообращението. Сега сканиранията с компютърния томограф показват на лекаря, когато артерията е стеснена. С новия метод специалистите ще могат да кажат при кои от съдовете има опасност от запушване. „Въпреки че не сме изчислили точния брой инфаркти, които можем да предотвратим, бихме могли да идентифицираме поне 20 или 30% от хората преди да имат един сърдечен удар“, твърди Антониадис.

Изследването е публикувано в The Lancet.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: capitalmomnebraska.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияСпортНовиниИсторияЗдравни съветиЛеченияНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноКлинични пътекиПатологияВидеоАлт. медицинаИзследванияАнкетиЗдравни проблемиБотаника