Начало Здравна медиа Здравни новини Третирането на маточната лигавица с обогатена на тромбоцити плазма увеличава шанса за забременяване

Третирането на маточната лигавица с обогатена на тромбоцити плазма увеличава шанса за забременяване

Третирането на маточната лигавица с обогатена на тромбоцити плазма увеличава шанса за забременяване - изображение

В последните няколко години в гинекологичната практика се прилага процедурата PRP - platelet-rich plasma. Това е третиране на ендометриума с обогатена на тромбоцити плазма. Д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция, получи сертификат за нейното извършване в лечебното заведение.

Тромбоцитите са най-малките кръвни клетки и изпълняват важни функции в тялото. Най-много са съсредоточени в периферната кръв и участват в съсирването и регенерирането на тъкани. Обогатената на тромбоцити плазма е индивидуален кръвен продукт и се произвежда от минимално количество кръв за всяка една пациентка.

Третирането на маточната лигавица с PRP се прилага за целите на репродуктивната медицина и конкретно при жени, при които тя е увредена и това пречи да се имплантира ембрион. Получава се при многократни абразии, извършени в миналото, при изтъняване на ендометриума или при липса на растеж. Проучвания показват, че обогатяването на маточната лигавица с тромбоцити увеличава растежа й, а това повишава шансовете за успешна имплантация на ембрион или за клинична бременност. Също така този метод е много подходящ при жени, чиято хормонална стимулация не е дала добри резултати.

Друго приложение на създадени от собствената кръв на пациента (автоложни) кръвни продукти, третирани с тромбоцити, е в естетичната медицина, при възстановяването на увредена тъкан или при различни техники за ускоряване на оздравяването след хирургични намеси.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияЛюбопитноСпортЛеченияПсихологияНовиниИсторияЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеКлинични пътеки