Начало Здравна медиа Здравни новини Нов метод за анализ на биомаркери позволява диагностика на аутизъм

Нов метод за анализ на биомаркери позволява диагностика на аутизъм

Нов метод за анализ на биомаркери позволява диагностика на аутизъм - изображение

Нов метод за анализ на биомаркети ще позволи диагностика в спектъра на аутизъма. За това алармират екип от специалисти от Rensselaer Polytechnic Institute в Ню Йорк.

Спектър на аутизъм представлява група разтройства, характерни с качествени нарушения в социалните взаимоотношения, както и в начина на комуникация. Това засяга близо 1,5% от всички деца, но все още точната причина е неизвестна. Самото диагностициране изисква време и многодисциплинарен екип от специалисти. Предишни изследвания разкриват конкретни разлики в метаболитния процес между деца в този спектър и деца с невротични изяви. Въпреки това специалистите не могат да посочат тези разлики като нови диагностични инструменти.

Специалистите от Ню Йорк Юрген Хан и Дениъл Хаусмън твърдят, че са разработили нов метод за идентифициране на деца от аутистичен спектър. Методът се основава на концентрации на специфични субстанции, които са открити в кръвни проби. Конкретните субстанции се произвеждат от метаболитни процеси - transulfuration пътеки (TS) и фолат-зависим едновъглероден метаболизъм (folate-dependent one-carbon metabolism - FOSM).

Специалистите са използвали данни от кръвни проби на деца между 3 и 10 години от Детска болница в Арканзас. 83 от децата са били с аутизъм, а 76 са диагностицирани с невротични заболявания. Използвайки модерни напреднали инструменти за статистически анализ и моделиране, учените са успели да класифицират правилно метаболитните данни на децата – 97,6% от деца с аутизъм и 96,1% от деца с невротипични заболявания.

По думите на Юрген Хан това е единственият метод, който може да квалифицира така точно определена група деца към аутистичния спектър или такива, които се характеризират с невротични заболявания.

"Не е известен друг метод на базата на биомаркери, който да може да даде такава точна информация", коментира Юрген Хан.

Пред екипа от специалисти предстои още работа. Пред тях се отваря задачата да изучат дали при лечение ще се прояви изменение на концентрациите на продуктите TS и FOCM и дали това ще засегне и как ще се отрази на разтройството на аутистичния спектър.

За потвърждаване на откритието предстоят редица последващи проучвания.

Изследването е публикувано в PLOS Computational Biology.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Gizmag

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПсихологияХранене при...Алтернативна медицинаЛюбопитноНовиниСпортСоциални грижиЛайфстайлОрганизацииИнтервютаЗдравни съветиСнимкиНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиФизиологияМедицински изследванияНаправления в медицинатаБотаникаДиетиСпециалистиЗаведения