Начало Здравна медиа Здравни новини Поредна уникална операция за България направиха ортопеди от УМБАЛ - Плевен

Поредна уникална операция за България направиха ортопеди от УМБАЛ - Плевен

Поредна уникална операция за България направиха ортопеди от УМБАЛ - Плевен - изображение

Поредна уникална операция за България направиха ортопеди от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен.

Преди време след счупване на бедрената кост 65-годишна пациентка от Велико Търново получава тежка инфекция, следват две операции, но за съжаление инфекцията продължава и се налага ампутация на крака.

Като алтернатива плевенските ортопеди предлагат резекция на 2/3 от бедрената кост заедно с колянната става и след това - фиксатор като единствен начин да се спре тежката инфекция.

След 5 месеца инфекцията вече е преодоляна и пациентката е подложена на тежка 5-часова операция, в която лекарите успяват да направят реконструкция на бедрената кост по уникален за момента в България метод -  вземат част от пищялната кост, около 25 см , и със запазени съдове, които поддържат кръвообращението, я примостяват към бедрения дефект, след което присаждат костта заедно със съдовете, на мястото на изрязаната при предишната операция, засегната от инфекцията, бедрена кост.

Операцията е извършена от екип ортопеди, ръководен от проф. д-р Вихър Ковачев - д-р Гигов, д-р Манчо Ковачев, д-р Шаргаби и анестезиоложката д-р Лазарова.

"Жената вече ходи, изписана е, придвижва се с ортеза при запазен крайник", увери проф. Ковачев.

Снимка: worthylifetalks.com 

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияСпециалистиЛеченияСнимкиПсихологияЛюбопитноКлинични пътекиИсторияЗдравни съветиИнтервютаОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииНормативни актовеАптекиЛайфстайл