Начало Здравна медиа Здравни новини С уникална операция лекари от УМБАЛ - Плевен спасиха живота на 57-годишен мъж

С уникална операция лекари от УМБАЛ - Плевен спасиха живота на 57-годишен мъж

С уникална операция лекари от УМБАЛ - Плевен спасиха живота на 57-годишен мъж - изображение

Уникална операция извършиха специалистите от Клиниката по неврохирургия в Университетската многопрофилна болница в Плевен, благодарение на която бе спасен живота на 57-годишен мъж, приет в кома с проникнала в мозъка му 15-сантиметрова бамбукова пръчка

"Този случай е уникален в света. До момента в световната медицинска литература няма описан подобен", заяви пред Нова телевизия републиканският консултант доц. д-р Йордан Панов.

Пациентът е приет в болницата преди 2 седмици след инцидент в дома му.

Той се е спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, придържаща цветя в двора му. С помощта на компютърна томография е установено, че тя е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото в близост до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала е през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив.

Лекарите са извършили успешна двучасова операция, благодарение на която пациентът е спасен.

"14 дни след операцията той вече вижда с пострадалото око, движи се, а състоянието му се подобрява", информира доц. Панов и допълни, че любопитното в случая е, че преди пет години мъжът оцелял след операция от рак на ларинкса. Тогава лекари са му казали, че няма да преживее повече от шест месеца, но прогнозата им се оказала невярна и той заживял втори живот, а след тази операция - и трети.

Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияСпециалистиСнимкиПсихологияЛеченияКлинични пътекиЛюбопитноИсторияЗдравни съветиИнтервютаОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииНормативни актовеАптекиЛайфстайл