Начало Здравна медиа Здравни новини Почти половината от астматиците у нас не контролират заболяването си

Почти половината от астматиците у нас не контролират заболяването си

Почти половината от астматиците у нас не контролират заболяването си - изображение

При 45% от страдащите от астма заболяването не се контролира, въпреки че е постижимо благодарение на съвременните медикаменти. Мнението е на доц. Ваня Юрукова, която говори по темата на семинара за журналисти „Да сведем до нула астматичните пристъпи“.

Задачата на проявата е обществото да получи повече и по-подробна информация за заболяването и пристъпите, които крият риск за живота на пациента и са следствие точно от лошия контрол. Семинарът е част от глобалната инициатива AsthmaZero. В нея у нас се включват Дружествата по белодробни болести и по алергология и фармацевтичната компания АстраЗенека.

Според пневмолога доц. Юрукова заболяването може да бъде контролирано. Почти половината от болните не го правят, защото подценяват хроничния му характер, не се придържат към лечението особено след като симптомите отшумят, но и защото се взимат прекалено големи количества лекарства, които облекчават вместо да се прилага поддържащо лечение.

От своя страна Зоя Паунова, която оглавява АстраЗенека-България представи кампаниите, чиято цел е по-добрата информираност и здравна култура, особено когато става дума за социално значими заболявания.

Според данните 9% от българите са астматици.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: АстраЗенека

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпортЛюбопитноЗдравни съветиИсторияХранене при...Алт. медицинаВидеоСнимкиЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиБотаникаКлинични пътекиЛечения