Начало Здравна медиа Здравни новини Предлагат в училищата да се въведе система за ранно откриване на рисково поведение при децата

Предлагат в училищата да се въведе система за ранно откриване на рисково поведение при децата

Предлагат в училищата да се въведе система за ранно откриване на рисково поведение при децата - изображение

От Дружеството на психолозите в България предлагат да се въведе в родните училища система за ранно предупреждение за рисковете в поведението на децата. Чрез специализирани тестове може да се открие дали дадено дете проявява склонност към по-силни импулсивност и агресия, дали е предразположено към определени зависимости или какви личностни проблеми ще се появят след години. Според психолозите още в 4 клас могат да се забележат и отчетат тези особености чрез тестове.

Психологът Панайот Рандев коментира, че рязко е нараснала импулсивността в ранната детска възраст за сметка на придобиването на нужните емоционални и социални умения. Като огромен минус той отчита, че не се работи с родителите на проблемните деца, което е задължителна практика в повечето страни от ЕС.

Председателят на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров съобщава, че драстично намаляват специалистите, чиято работа е ориентирана към децата и техните проблеми. През последните две години училищните психолози от 1184 са станали 1082-ма. Той обяви, че се обмисля идеята за създаването на наръчник за работата им в училищата и детските градини и че Дружеството може да помогне с обучение на специалисти.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: reposetherapy.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСоциални грижиПсихологияИнтервютаНовиниИсторияЗаведенияСпециалистиЛеченияЗдравни съветиТестовеЛайфстайлСнимкиАнкетиСпортРецептиХранене при...Алтернативна медицинаНормативни актовеОрганизацииОбразованиеКлинични пътекиМедицински изследванияБотаника