Начало Здравна медиа Здравни новини Агресията над медици се увеличава

Агресията над медици се увеличава

Агресията над медици се увеличава  - изображение

От началото на годината до сега са регистрирани 25 нападения над медици. За сравнение случаите на агресия над лекари за миналата година са били 25. Осъдени или образувани досъдебни производства за 2017 година няма. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на кръгла маса за превенция на агресията над медици.

Медиците настояват за ефективно прилагане на закона. От анкета с участието на 1400 медицински лица става ясно, че всеки втори е заявил, че е бил обект на агресия през живота си – физическо нападение или словесно.

От лекарското съсловие iskat за създаването на черен списък на пациенти с агресивно поведение. Мярката срещу агресията да включва отказ на спешна медицинска помощ в домашни условия. Черният списък ще позволи лекарите да предвидят възможно нападение или агресивно отношение от страна на пациента.

Сред причините за агресия най-вече се посочва ниската култура, влиянието на упойващи вещества от страна на нападателя, както и институционално говорене от страна на медицинското лице.

Проучване на лекарския съюз посочва, че едва 5% от пациентите одобряват здравната система в страната. Като основна причина се изтъква необходимостта от доплащане за здравни услуги за един здравноосигурен пациент.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: LifeSite

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЗдравни съветиАнкетиСоциални грижиТестовеЛюбопитноСнимкиЛайфстайлИнтервютаИсторияСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛичностиГеография