Начало Здравна медиа Здравни новини Предлагат нов подход за лечението на алергии на основата на антитела

Предлагат нов подход за лечението на алергии на основата на антитела

Предлагат нов подход за лечението на алергии на основата на антитела - изображение

Нов подход към лечението на алергиите, основан на антитела, ще окаже сериозно влияние върху създаването на лекарства в следващите години. Става дума за откриването на още един механизъм, благодарение на който антителата могат да предотвратят алергичните реакции при хората.

Откритието е на учени от факултета по молекулярна биология и генетика на Университета Орхус в Дания, които работят заедно със свои немски колеги. Първоначалната идея била да се открият нови начини за подобряване на съществуващите методи за лечение, но в процеса на изследванията учените откриват как едно антитяло е в състояние напълно да деактивира алергична реакция.

В човешкия организъм антитялото е част от сложен биохимичен процес и не позволява на алергенните антитела(IgE) да се прикрепят към клетките. Именно по този начин предотвратява алергиите.
Хората, които страдат от алергии, провокирани от външни алергени, произвеждат в излишък молекули IgE, които циркулират в кръвта и се свързват с клетките-ефектори на имунната система. Това води до производството на хистамин и незабавна алергична реакция.

Функцията на антитялото е да предотврати свързването на IgE молекулите с два специфични ефектора (CD23 и FceRI) в имунните клетки. Освен това учените наблюдават и как антитялото почиства молекулите, дори когато те вече са се свързали с рецепторите.

Опитите са извършени върху кръвни клетки на пациенти с алергии към полени на бреза и отрова от насекоми, но учените смятат, че методът е приложим за всички видове алергии, включително и астма.
„Изяснихме взаимодействието на тези антитела с клетката, а също и какви са конформационните промени. Това позволи да бъде разбран процеса на намеса във въздействието на антителата и специфичните рецептори на имунните клетки, които са отговорни за освобождаването на хистамин при алергични реакции“, обяснява проф. Едзард Спилнър (Edzard Spillner) от Университета Орхус.

Откритието дава реален шанс в бъдеще да бъдат създадени нови медикаменти, което е много важно, защото всеки трети от живеещите в Европа страда от алергия, а броят им расте.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниФизиологияИзследванияЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиХранене при...Здравни съветиЛайфстайлСпециалистиСнимкиИсторияТестовеАлт. медицинаОрганизацииЗдравни проблемиБотаникаНормативни актове