Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха как да предотвратяват алергични реакции

Учени откриха как да предотвратяват алергични реакции

Учени откриха как да предотвратяват алергични реакции - изображение

Изследователи са открили антитяло, което може да спре алергична реакция преди тя да започне. За такава се смята реакцията, при която организмът реагира на нормално доброкачествено вещество. Когато тялото е изложено на алерген, имунната система започва да отделя големи количества специфичен тип антитяло.

То представлява голяма молекула във формата на Y и се прикрепва към имунните клетки, които имат задачата да освобождават съединения, отблъскващи „нападателя“. Веществата, особено хистаминът, причиняват разнообразни и ужасни симптоми на алергия от хрема и сълзящи очи до тежки анафилактични реакции. При подобни случаи страдащите от алергия приемат таблетки и препарати, които да предотвратят или облекчат симптомите. 

Но екип от учени се насочил към самия имуноглобулин Е и открил механизъм, чрез който антиимуноглобулиново тяло може да доведе до същия ефект. Специалистите от университета в Орхус, Дания, го нарекли 026 sdab. Те го извлекли от животното лама и е близко до молекули, открити при някои видове камили и хрущялни риби.

Установеното антитяло пречи на имуноглобулин Е да достигне до два специфични вида имунни рецептори - CD23 и FceRI. По този начин спира алергичната реакция преди да е започнала. „Веднъж имуноглобулинът върху имунните клетки да бъде елиминиран, вече няма значение, че тялото произвежда милиони от предизвикващите реакция молекули“, обяснява Еджард Спилнер от датския университет.

Антитялото все още не е тествано върху хора и докато това стане, учените използват кръвни проби от хора с алергия към цветен прашец на бреза и към отровата на насекоми. Специалистите установили, че само за 15 минути 026 sdab намалява нивата на имуноглобулин Е до 30% и дори повече, когато тестът продължи по-дълго.

Сега можем да преценим точно как антитялото предотвратява свързването на имуноглобулин Е с неговите рецептори“, заявява молекулярният биолог Ник Ларсен от университета в Орхус.

В момента съществува антиимуноглобулинова терапия, наречена омализумаб, която се използва при лечение на тежки случаи на астма. Според учените 026 sdab по-лесно се произвежда и е изключително стабилен, което означава, че не трябва да се инжектира като омализумаб и предоставя нови възможности на приложение при пациенти.

Предстои антитялото да бъде подложено на по-обширни тестове, включително и такива за безопасност. Изследването е публикувано в Nature Communications.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: the-apothecary.co.nz

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниФизиологияЛюбопитноИзследванияЛеченияКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлСпециалистиСнимкиАлт. медицинаИсторияОрганизацииТестовеЗдравни проблемиБотаникаНормативни актове