Начало Здравна медиа Здравни новини Предлагат промени в правилника за работа на Фонда за лечение на деца

Предлагат промени в правилника за работа на Фонда за лечение на деца

Предлагат промени в правилника за работа на Фонда за лечение на деца - изображение

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане промени в правилника за работа на Центъра „Фонд за лечение на деца“. Обсъждането започва от днес и продължава до 27 септември.

Едно от предложенията е обществените поръчки за изделията, апаратите и уредите да могат да се обявяват и от министерството. За целта директорът на Фонда ще има възможността да сключи споразумение със здравния министър, което ще позволи да възложат заедно процедурата на изпълнител.

Другата промяна дава възможност на лекари от чужбина да идват у нас, за да лекуват децата, а не както до момента се практикуваше те да заминават в странство. Всъщност този вариант и до момента се прилагаа, но сега идеята е той да доминира и да бъде предпочитан за сметка на пътуването на детето и семейството му зад граница.

Една от първите реакции беше на пациентските организации „Заедно с теб“. Позицията им е, че предложенията за промени са удачни и в интерес на децата.

Председателят на организацията Пенка Георгиева подчертава, че присъствието на медицински специалисти от други страни ще осигури качествена помощ. Според нея така от ведомството показват далновидност и отговорност както към децата, така и по отношение на изразходването на публичните средства.

По отношение на другото предложение от неправителствената организация изразяват надеждата си, че промяната ще засили контрола, защото, казват те, „в момента сме свидетели в обществения съвет на финансиране на едни и същи медицински изделия на определени фирми след обществена поръчка с цени, които са по-високи до 30%“

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg, patients.e-zdravey

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСпортСнимкиНормативни актовеЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиПсихологияРецептиКлинични пътекиОрганизацииДиетиИсторияХранене при...ЛеченияЗаведенияИнтервютаСпециалистиАнкетиГеографияБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаАлт. медицинаТестовеОбразованиеИзследвания