Начало Здравна медиа Здравни новини Ще има общи правила за финансовата дейност на областните болници

Ще има общи правила за финансовата дейност на областните болници

Ще има общи правила за финансовата дейност на областните болници - изображение

На провела се среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директорите на областните лечебни заведения е постигната договорка за предстоящо преструктуриране на болниците.

Като причина за лошото състояние на държавните здравни заведения министърът е посочил липсата на общи правила за финансовата им дейност. Екип от ведомството в момента изготвя такива и се очаква те да станат готови в началото на февруари.

Проверки на министерството показват, че в някои областни болници има занижен контрол, сградният фонд не се стопанисва добре и управлението им не е на високо ниво. След извършените ревизии лечебните заведения са разделени в 4 групи, като в последната попадат декапитализираните, изпитващите трудности да изплащат задълженията си и в лошо финансово състояние. Именно болниците от 4 група са на вниманието на Здравното министерство на първо време.

До септември 2017 г. дълговете на държавните лечебни заведения са били 200 млн. лв., а просрочените – почти 57 млн. лв. По думите на Кирил Ананиев действията на ведомството ще са към подобряване на лечебния процес, а не към запазване на отделни структури.

От Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение са пожелали да не бъдат освобождавани лекари и медицински сестри. Директорите посочват, че част от тях са над 55-годишна възраст и недостигът на персонал в областните лечебни заведения е причина за затруднения при изготвянето на графици за дежурства.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: skener.news

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиРецептиДиетиНормативни актовеХранене при...ИсторияЗаведенияИнтервютаОрганизацииКомпании и организацииКлинични пътекиАптекиАнкетиЛечения