Начало Здравна медиа Здравни новини През следващите 5 години ще се пенсионират между 30 и 40 на сто от българските лекари

През следващите 5 години ще се пенсионират между 30 и 40 на сто от българските лекари

През следващите 5 години ще се пенсионират между 30 и 40 на сто от българските лекари - изображение

През следващите 5 години ще се пенсионират между 30 и 40 на сто от българските лекари, прогнозира ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов, който участва в среща на ректорите на медицински висши училища с образователния министър Николай Денков.

Ръководствата на ВУЗ-овете в страната се обединиха около необходимостта да бъдат привлечени повече студенти, за да се запази балансът между прием и финансиране.

"Проблемите в системата на обучение на медицинските кадри са много, но от друга страна желаещите да учат за лекари също са много. Определено медицината е търсена и то обективно, защото има дефицит от над 1 милиона лекари в Европа. Наблюдава се застаряване на съсловието. След 5-6 години около 30-40 процента от работещите лекари ще се пенсионират. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", заяви проф. Иванов, цитиран от Дарик.

По думите му има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, а кандидатите за едно място са 8-10 души. Друг прецедент, който не е наблюдаван до момента в България, е, по трима чужденци да кандидатстват за място в български ВУЗ.

"Обучението в медицинските университети е на високо ниво. Само в два университета, обучаващи медицински кадри, се наблюдава намаление и то под процент на финансирането, а във всички останали медицински висши училища субсидията за календарната година е увеличена. Финансов проблем за медицинските университети няма, важно е през следващия период да видим как да използваме наличните ресурси, за да можем да развием и другите висши училища с техните направления", заяви министър Николай Денков.

Снимка: dailyecho.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииЛюбопитноИсторияГеографияСоциални грижиЛайфстайлСпортНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиАнкетиПроизводителиСпециалистиЗаведенияЛичностиТестове