Начало Здравна медиа Здравни новини Препарат на основата на марихуана помага при сътресение на мозъка

Препарат на основата на марихуана помага при сътресение на мозъка

Препарат на основата на марихуана помага при сътресение на мозъка - изображение

Лекарство, в чийто състав влиза канабиноид, получен от канабис и анестетик, създадоха американски и канадски учени. То вече е изпитано в случаи на мозъчни травми. Оказва се, че комбинацията е много по-ефикасна отколкото компонентите на медикамента, използвани поотделно. Предклиничните проучвания не са показали странични ефекти.

Джонатан Гилбърт, един от членовете на изследователската група, смята, че резултатите са впечатляващи - той вярва, че такова лекарство наистина може да се използва в клиничната практика.

Изследването се осъществява в Университета в Маями, на който компания Scythian предоставя 16 милиона долара. Желанието на компанията е да се превърне във водеща що се отнася до създаването на медикаменти на основата на медицинската марихуана, в това число и таблетки за мозъчно сътресение.

Подобно лекарство ще се използва от травматолози, спортни и детски лекари. В същото време хапчето ще може да защитава от възпаленията, които се развиват в следствие на травмите.

В следващите етапи на изпитанията медикаментът ще бъде даден на хора, претърпели мозъчно сътресение, както и на пациенти в контролната група. Целта е да се провери безопасността и да се оцени ефективността на хапчето. Лекарите ще определят и колко време след нараняването, пациентът трябва да приема лекарството.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияКлинични пътекиСпортИсторияАлт. медицинаЛеченияСнимкиСпециалистиНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиСоциални грижиОткритияХранене при...Направления в медицинатаЗаболявания (МКБ)ФизиологияПатологияГеографияИзследванияБотаникаИнтервютаЗаведения