Начало Здравна медиа Здравни новини Природни химикали могат да се окажат естествена защита от развитие на болестта на Алцхаймер

Природни химикали могат да се окажат естествена защита от развитие на болестта на Алцхаймер

Природни химикали могат да се окажат естествена защита от развитие на болестта на Алцхаймер - изображение

Природни химикали, намиращи се в зеления чай и червеното вино, могат да се окажат естествена защита от развитие на болестта на Алцхаймер, показват лабораторни експерименти на екип от Университета на Лийдс. Специалистите са успели да извлекат пречистен екстракт от епигалокатехин галат (EGCG) от тези две напитки.

"Това е много важен напредък за медицината като цяло, защото той ще помогне да разширим знанията си за причините и развитието на болестта на Алцхаймер", заяви ръководителят на изследването проф. Найджъл Хупър.

"Разбирането, че болестта на Алцхаймер е естествена част от процеса на стареене е напълно погрешно. Това е заболяване и ние сме убедени, че в крайна сметка тя може да бъде излекувана, ако откриваме нови възможности за терапия като в този случай", каза още Хупър.

Само във Великобритания хората, живеещи с коварното заболяване, са около 800 хиляди, но лекарство за него до момента няма.

Болестта на Алцхаймер се характеризира с формиране на амилоиден протеин в мозъка, който постепенно се натрупва и образува отровни топки, които се закрепят за повърхността на нервните клетки в мозъка и значително забавят функционирането им в процес, който завършва фатално за клетката.

Последните експерименти с човешки и животински клетки показват, че EGCG екстрактът преустановява развитието на този процес. Именно за това Хупър и екипът му се надяват откритието да послужи като основа за създаване на нови, по-успешни лекарства.

Проф. Найджъл Хупър е ръководител на Отдела за научни изследвания и иновации в Университета на Лийдс. Работата му е фокусирана върху невродегенеративните и сърдечносъдовите заболявания. 

Снимка: elsabervivir.opennemas.com, YouTube

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниХранене при...Социални грижиЛюбопитноИсторияПсихологияМедицински изследванияЛайфстайлЗдравни съветиАлтернативна медицинаБотаникаПроизводители