Начало Здравна медиа Здравни новини Протеин от отрова на паяк може да е спасението за прекаралите инсулт

Протеин от отрова на паяк може да е спасението за прекаралите инсулт

Протеин от отрова на паяк може да е спасението за прекаралите инсулт - изображение

Учени смятат, че са открили начин как да намалят унищожителния ефект, който има инсулта върху човешкия мозък. Протеин, който се съдържа в отровата на паяк, може да запази до 8 часа мозъчните тъкани и функционалността на този важен орган. Изследователите от Института по молекулярни бионауки към Куинсландския университет в Австралия са го кръстили Hi1a и обясняват, че протеинът блокира механизма, причиняващ за уврежданията на мозъка след инсулт.

Веществото защитава централните зони, които най-пострадват от липсата на кислород и обикновено не могат да се оправят заради заличаването на мозъчни клетки след нарушеното кръвоснабдяване на мозъка.

Инсултът е вторият причинител на смърт след сърдечносъдовите заболявания. Факторите, които предразполагат към него, са фамилната обремененост и начинът на живот. В 95 на сто от случаите се проявява при хора, които са над 45 години и при две трети от над 65-годишните. Има вероятност във всяка една възраст да се получи инсулт, дори и в детска. По-често мъжете страдат от това заболяване, отколкото жените. Но при дамите има типични рискови фактори и това са раждането, менопаузата, бременността и хормонозаместващата терапия.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: i.ytimg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиХранене при...ТестовеАлтернативна медицинаИсторияЗдравни проблемиКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияБотаникаЛеченияМедицински изследванияСъставкиСпортХрани и ястияРецептиДиети