Начало Здравна медиа Здравни новини Протеин почиства гърдите след кърмене, вероятно ги предпазва от рак

Протеин почиства гърдите след кърмене, вероятно ги предпазва от рак

Протеин почиства гърдите след кърмене, вероятно ги предпазва от рак - изображение

Учени от различни университети все повече обръщат внимание на процеса, който протича в женските гърди, след като спре кърменето, и начина на изчистването им от мъртвите клетки. Дори смятат, че промяната, която настъпва с тях след окончателното приключване на хранене на бебето, има общо и може да задейства рака на млечната жлеза.

Структурата на женските гърди е образно казано мрежа от канали, обвита в мастна тъкан. Когато има наличие на бременност, хормоните изпращат сигнал на епителните клетки да се размножават и да се образуват така наречените алвеоли, в които започва да се произвежда млякото. След спирането на кърменето те се самоунищожават и настъпва самопочистване.

Мистерията за изследователите настъпва в този момент. Клетките на имунната система изчистват мъртвите или умиращи клетки чрез така наречената фагоцитоза. Но огромното им количество предполага да се получи възпаление или болка, каквито липсват обаче след спирането на кърменето. Учените не могат да разберат как излишното мляко и значителното количество мъртви клетки не активират иначе бдителната имунна система.

Важна роля в този процес на изчистване има протеинът Rac1, който участва в генерирането на кърмата, но и за фагоцитозата в имунните клетки. Назрийн Ахтар и екипът й от университета в Шефийлд премахнали гена на протеина в женски мишки. Резултатите били, че гризачите родили по-дребни малки заради малкото мазнини в млякото, отколкото е обичайно, а второто поколение изобщо не оцеляло. Специалистите установили, че когато Rac1 е махнат, мъртвите клетки и майчиното мляко препълват гърдите, което от своя страна предизвиква хронично възпаление и отоци. През следващите бременности мишките не можели вече да възстановят тъканта в гърдите и да произвеждат кърма.

Известно е, че намалява риска от рак на гърдата, ако жената е кърмила продължително време. Но 5-10 години след бременността е по-голяма вероятността тя да се разболее от това заболяване. Една от теориите е, че възникването на възпаление, т.е. влошената по някаква причина функция на протеина Rac1 като чистач на мъртвите клетки, именно в този период след кърмене активира рака.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: abbottnutrition.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСнимкиЛайфстайлИсторияНовиниВидеоЗдравни съветиПатологияАлтернативна медицинаЗдравни проблемиМедицински изследванияХранене при...ЛеченияБотаникаФизиологияНормативни актовеСпортСпециалисти